Programma cyclusgebied C

Elk jaar richt TreeMark zijn aandacht op een ander gebied. Dit jaar, in cyclus C,is dat Molenvliet en Kamerik. Hier waren 577 kanslocaties in beeld gebracht voorextra bomen en te vervangen bomen. Deze locaties zijn op 3 en 4 april besproken met inwoners tijdens bewonersavonden. Ook konden inwoners digitaal reageren op het voorlopig ontwerp. De beheerders van de openbare ruimte hebben ook gereageerd op het ontwerp.

Bewonersavond programma Molenvliet 3 april 2023

Er moet met meerdere aspecten rekening worden gehouden zoals zonnepanelen, afstand tot kabels en leidingen, voldoende ruimte voor de maaimachine en het gebruik van de locatie, bijvoorbeeld voor evenementen. Niet overal past een boom. Er zijn 484 kanslocaties overgebleven voor 451 nieuwe bomen en 33 te vervangen bomen.

Kanslocaties Kamerik - zie kaart
Kanslocaties Molenvliet - zie kaart

Deze locaties zijn nader onderzocht waarbij we, onder andere, hebben gekeken naar de kwaliteit van de ondergrond. Op sommige plekken moet de bodem worden verbeterd omdat die vooral uit zand bestaat. Het kan ook zijn dat de bodem voedzaam genoeg is en er zó een boom geplant kan worden. Dit heeft invloed op de kosten en het aantal bomen dat we binnen het budget kunnen aanplanten.

Bodemprofiel met zand

Het definitieve programma is in de maak
Ieder kanslocatie krijgt een score die staat voor de toegevoegde waarde vaneen boom  Als er sprake is van veel hittestress, dan krijgt deze locatie meer punten. Dit is ook het geval als een plek ruimte biedt voor een grotere boomsoort. Door de bomen met de meeste punten gegarandeerd mee te nemen in het programma, vergroenen we de gemeente zo optimaal mogelijk en zorgen we voor een prettige leefomgeving.

We verwachten in juli het definitieve programma te presenteren op de online kaart op onze website. We zijn van plan om veel verschillende soorten aan te planten en zoveel mogelijk inheemse boomsoorten te gebruiken. Hiermee vergroten we de weerbaarheid van het bomenbestand tegenziekten en plagen en versterken we de biodiversiteit. Uiteraard houden we ook rekening met de groeiwijze en andere eigenschappen van de bomen om overlast te voorkomen. Daarom kiezen we soms ook voor gecultiveerde soorten die op specifieke eigenschappen zijn geselecteerd.

Gepubliceerd op
May 24, 2023

We houden u graag op de hoogte over de voortgang van de projecten. Op deze pagina staan alle activiteiten van TreeMark Woerden.

Aanmelden voor de nieuwsbrief