Boomfeestdag

Op 20 november is het Boomfeestdag!
Plant u ook een boom?

Op 20 november (en 21) delen we 200 bomen uit aan inwoners van de gemeente Woerden.
Vraag ook een boom aan voor uw tuin!
Per soort zijn er 50 beschikbaar.


Bomen zijn ontzettend belangrijk voor de leefomgeving. Ze temperen de hitte, vangen regenwater op, slaan CO2 op en zorgen voor voedsel-, nest- en schuilgelegenheid voor dieren. Bovendien genieten mensen van het rustgevende effect van groen en de beleving van de seizoenen. Op gebied van welzijn en gezondheid is het beter wonen in een groene buurt. Kijk ook eens op www.bomenzijnbelangrijk.nl.

Klik hier om naar het bestelformulier te gaan

Download het Handboek Bomen Junior met handige tips voor het aanplanten van een boom!Interessant en leerzaam voor jong én oud!

Informatie over de boomsoorten


(Per boomsoort zijn 50 stuks beschikbaar)
Boomsoort Informatie
1. Sierkers

Eind april, begin mei bloeit Prunus serrulata ‘Kanzan’ uitbundig met gevulde roze bloemen in trossen van twee tot vijf bij elkaar. Tegelijkertijd met de bloei loopt het eironde, gezaagde blad bronskleurig uit, verkleurend naar groen in de zomer. Prunus serrulata ‘Kanzan’ heeft - afhankelijk van de standplaats - mooi geel tot oranjegeel herfstblad. Deze boom vormt zelden vruchten.

Sierkers ‘Kanzan’ wordt niet alleen om haar uitbundige bloei vaak gebruikt, ook de gezonde en harde groei is kenmerkend en maakt de cultivar erg populair. Prunus serrulata ‘Kanzan’ komt het best tot haar recht op een beschutte, licht beschaduwde standplaats, op voedselrijke maar doorlatende grond.

2. Perzisch ijzerhout

Al in februari bloeit Parrotia persica met kleine, rode bloemetjes. In het voorjaar volgt het hartvormige blad, dat bronsviolet uitloopt en glanzend groen is in de zomer. De herfstverkleuring is spectaculair in gele, oranje, rode en violette tinten. Als het blad gevallen is, blijft er een decoratieve boom over met een grillige takstand en een schilderachtige bast, die naarmate de leeftijd vordert in plakken afschilfert, waardoor een prachtige camouflagestructuur ontstaat in groen, grijs, bruinroze en geel.

Deze boom verdraagt droogte en hitte. Dat maakt de soort een uitstekende, toekomstbestendige klimaatboom. Stedelijke omstandigheden zoals wind, strooizout en luchtverontreiniging worden goed verdragen. Plant de boom op een vochtige, voedzame bodem, met een neutrale tot zure pH- waarde en bij voorkeur op een zonnige standplaats voor de mooiste herfstverkleuring.

3. Magnolia

Magnolia x soulangeana is de magnolia met de witachtig met roze gekleurde tulpen die eind april, begin mei overdadig bloeien en geuren. Late nachtvorsten kunnen de bloemen beschadigen, dit schaadt de boom verder niet. Het dik glanzende, omgekeerd eironde blad loopt heldergroen uit en verkleurt naar geelbruin in de herfst. De boom draagt zelden vruchten.

Volgens de Chinese kruidengeneeskunde smaakt thee van bloemblaadjes en schors namelijk niet alleen goed, maar heeft het ook een helende werking. Ook zijn de bloembladeren rauw eetbaar. Magnolia x soulangeana kan prima tegen wind en luchtverontreiniging, maar uitdroging wordt niet verdragen. Geef de boom een standplaats op voedselrijke, vochthoudende grond, liefst in de volle zon voor een optimaal resultaat, hoewel deze soort behoorlijk schaduwtolerant is.

4. Gouden regen

De gouden regen is een boom die in mei/juni bloeit met spectaculair uitziende goudgele bloemen. De boom kan zo’n vijf à zes meter hoog worden. De peulen van de gouden regen zijn giftig, pas dus op met huisdieren en kinderen. Het is ook af te raden om de boom bij vijvers te planten, omdat ze vissen kunnen vergiftigen.

Het grote voordeel van deze boom is dat hij geschikt is voor elke tuin: groot of klein. Daarnaast groeit de boom op bijna elke grond.

5. Toverhazelaar

Al voordat de winter op zijn eind is, heeft deze vroege heester al gebloeid. Hij wordt maximaal 4 meter hoog en breed. De toverhazelaar staat het liefst op een zonnige, windbeschutte plek in een open, vochtige, zure bodem. Allee grondsoorten voldoen, maar er mag geen water blijven staan. Aan de andere kant moet ervoor gewaakt worden dat de hamamelis uitdroogt.

Jullie boom een plaatje?

We vinden het heel leuk vinden om een foto te krijgen als jullie je boom hebben geplant! Stuur een foto naar info@treemark.nl.
Met uw toestemming delen we uw foto online.

We houden u graag op de hoogte over de voortgang van de projecten. Op deze pagina staan alle activiteiten van TreeMark Woerden.

Aanmelden voor de nieuwsbrief