Boomfeestdag

Op 15 november is het Boomfeestdag!
Plant u ook een boom?

Op 15 november delen we 200 bomen uit aan inwoners van de gemeente Woerden.
Het is momenteel niet meer mogelijk een boom aan te vragen.


Bomen zijn ontzettend belangrijk voor de leefomgeving. Ze temperen de hitte, vangen regenwater op, slaan CO2 op en zorgen voor voedsel-, nest- en schuilgelegenheid voor dieren. Bovendien genieten mensen van het rustgevende effect van groen en de beleving van de seizoenen. Op gebied van welzijn en gezondheid is het beter wonen in een groene buurt. Kijk ook eens op www.bomenzijnbelangrijk.nl.


Download het Handboek Bomen Junior met handige tips voor het aanplanten van een boom!Interessant en leerzaam voor jong én oud!

Informatie over de boomsoorten
Boomsoort Informatie
1. Sierkers (Prunus serrulata ‘Kanzan’)

Eind april, begin mei bloeit Prunus serrulata ‘Kanzan’ uitbundig met gevulde roze bloemen in trossen van twee tot vijf bij elkaar. Tegelijkertijd met de bloei loopt het eironde, gezaagde blad bronskleurig uit, verkleurend naar groen in de zomer. Prunus serrulata ‘Kanzan’ heeft - afhankelijk van de standplaats - mooi geel tot oranjegeel herfstblad. Deze boom vormt zelden vruchten.

Sierkers ‘Kanzan’ wordt niet alleen om haar uitbundige bloei vaak gebruikt, ook de gezonde en harde groei is kenmerkend en maakt de cultivar erg populair. Prunus serrulata ‘Kanzan’ komt het best tot haar recht op een beschutte, licht beschaduwde standplaats, op voedselrijke maar doorlatende grond.

Extra informatie (vdberk)

Extra informatie (Ebben)

2. Krentenboompje (Amelanchier arborea 'Robin Hill')

Amelanchier arborea 'Robin Hill' (krentenboompje ‘Robin Hill’) is een boomvormende Amelanchier met een hoogte van 5 tot 8 meter en een mooie, regelmatige, ovale kroon.

De boom bloeit rijk in april met lichtroze tot witte bloemen, vlak voor het uitlopen van het blad. Amelanchier arborea 'Robin Hill' draagt weinig vruchten, maar heeft wel een prachtige herfstverkleuring van geel naar oranje en rood.

Het krentenboompje ‘Robin Hill’ gedijt op een vochtige, licht zure, voedzame bodem. De boom verdraagt lichte schaduw, maar voor de rijkste bloei is een standplaats in de volle zon gewenst.

Extra informatie (vdberk)

Extra informatie (Ebben)

3. Perzisch ijzerhout (Parrotia persica)

Al in februari bloeit Parrotia persica met kleine, rode bloemetjes. In het voorjaar volgt het hartvormige blad, dat bronsviolet uitloopt en glanzend groen is in de zomer. De herfstverkleuring is spectaculair in gele, oranje, rode en violette tinten. Als het blad gevallen is, blijft er een decoratieve boom over met een grillige takstand en een schilderachtige bast, die naarmate de leeftijd vordert in plakken afschilfert, waardoor een prachtige camouflagestructuur ontstaat in groen, grijs, bruinroze en geel.

De Perzische plataan verdraagt droogte en hitte. Dat maakt de soort een uitstekende, toekomstbestendige klimaatboom. Stedelijke omstandigheden zoals wind, strooizout en luchtverontreiniging worden goed verdragen. Plant de boom op een vochtige, voedzame bodem, met een neutrale tot zure pH- waarde en bij voorkeur op een zonnige standplaats voor de mooiste herfstverkleuring.

Extra informatie (vdberk)

Extra informatie (Ebben)

4. Sierappel (Malus ‘Red Sentinel)

De Malus 'Red Sentinel' is een kleine boom met een ronde kroon. Het groene blad loopt bronskleurig uit en heeft rood getinte bladstelen. De circa 4 cm grote bloemen staan in bundels van 4 tot 8 bijeen en zijn enkel. In knop is de kleur roze, eenmaal geopend zijn de bloemen wit. 'Red Sentinel' vormt talrijke kogelvormige helderrode vruchten met een doorsnede van circa 2,8 cm die lang aanblijven. ‘Red Sentinel' verlangt een voedselrijke, niet te droge grond.

Extra informatie (vdberk)

Extra informatie (Ebben)

5. Magnolia (Magnolia x soulangeana)

Magnolia x soulangeana is de magnolia die iedereen als tulpenboom herkent vanwege de klokvormige, opstaande, witachtig met roze gekleurde tulpen die eind april, begin mei overdadig bloeien en geuren. Late nachtvorsten kunnen de bloemen beschadigen, dit schaadt de boom verder niet. Het dik glanzende, omgekeerd eironde blad loopt heldergroen uit en verkleurt naar geelbruin in de herfst. De boom draagt zelden vruchten.

Volgens de Chinese kruidengeneeskunde smaakt thee van bloemblaadjes en schors namelijk niet alleen goed, maar heeft het ook een helende werking. Ook zijn de bloembladeren rauw eetbaar. Magnolia x soulangeana kan prima tegen wind en luchtverontreiniging, maar uitdroging wordt niet verdragen. Geef de boom een standplaats op voedselrijke, vochthoudende grond, liefst in de volle zon voor een optimaal resultaat, hoewel deze soort behoorlijk schaduwtolerant is.

Extra informatie (vdberk)

Extra informatie (Ebben)

Jullie boom een plaatje?

We vinden het heel leuk vinden om een foto te krijgen als jullie je boom hebben geplant! Stuur een foto naar info@treemark.nl.
Met uw toestemming delen we uw foto online.

We houden u graag op de hoogte over de voortgang van de projecten. Op deze pagina staan alle activiteiten van TreeMark Woerden.

Aanmelden voor de nieuwsbrief