Cadeau voor Minkema College

Het Minkema College, de openbare scholengemeenschap, is al meer dan 100 jaar een begrip in Woerden. Voor dit jubileum kreeg de school een cadeau van de gemeente dat 100 jaar mee zal gaan. Het is een cadeau dat leeft en groeit. Een cadeau voor mens en dier. Waar de buurt naar kan kijken, waar leerlingen onder kunnen zitten. Het is natuurlijk…

Een boom!

In 2021 hebben leerlingen van het Technasium – met het vak Onderzoek en Ontwerpen – uitgezocht welke boomsoort geschikt is voor deze plek. Ze hebben bodemmonsters onderzocht en geleerd wat een boom nodig heeft om te groeien. Tezamen met wensen en eisen vanuit de school is  de uiteindelijke soortkeuze gevallen op een Tulpenboom (Liriodendron tulipifera). Deze bijzondere boom krijgt gele tulpvormige bloemen en ook inde blaadjes kun je de vorm van een tulp herkennen. In de herfst kleuren de bladeren opvallend geel.

Na een periode van overleg en voorbereiding met de gemeente Woerden is de boom op 25 januari jl. geplant op het schoolplein van de locatie aan de Steinhagenseweg met hulp van de leerlingenraad vmbo en enkele technasiumleerlingen. “We kijken uit naar een levendig, kleurrijk plein waardoor de pret al begint voordat je de school binnen loopt”, aldus de leerlingen. Het terrein is eigendom van de gemeente en de gemeente zorgt daarom ook voor het onderhoud van de boom. Andere plannen voor het pleinzijn bijvoorbeeld een voetbalcourt, zodat de leerlingen buiten lekker actiefkunnen zijn.

Bijkletsen kan straks ook op houtenzitbanken rondom de boom en er worden nog plantvakken ingericht om de omgeving te vergroenen.

Deze week zagen we dat het planten van een boom meer is dan een gat graven en planten alleen. Om een boom gezond oud te laten worden, is een voedzame, goed doorwortelbare bodem nodig. De ondergrond van het schoolplein is daar verre van. Daarom is eerst een vlak van circa 35 vierkante meter en 1 meter diep ingericht als groeiplaats. De boom is ondersteund met boompalen en de komende 3 jaar verzorgt de groene combinatie ‘TreeMark Woerden’ de nazorg. Zij zorgen onder andere voor de watergift zodat de jonge boom goed aanslaat. Met de ontwikkeling van bodemleven in de voedzame bomengrond zal de natuurlijke kringloop in beweging komen en zien we de boom hopelijk lang en gelukkig leven!

 

Gepubliceerd op
Jan 26, 2024

We houden u graag op de hoogte over de voortgang van de projecten. Op deze pagina staan alle activiteiten van TreeMark Woerden.

Aanmelden voor de nieuwsbrief